RStudio a jazyk R česky

Zdravím. Nevíte někdo šikovné základní zdroje v češtině k programu RStudio a jazyku R pro statistiku? Mám sice něco od autorů: Zvára, Drozd, Komárek, Konečná, články na Root...ale RStudio chybí. Jde mi spíše o základy v RStudiu a R: nahrát data, vytvořit grafy, prostě popisnou statistiku zatím. Děkuji.

✓   Téma bylo vyřešeno.
Vladislav H.

Vladislav H.

19. 05. 2019   22:56

1 odpověď

Tomáš B.
Tomáš B.
19.05.2019 22:56:26

Špatná zpráva je, že s češtinou je špatné pořízení. Drtivá většina knihoven je navržena hodně neintuitivně, což znamená, že kromě několika používaných funkcí, které si člověk zapamatuje, je stejně většinou potřeba hledat v dokumentaci nebo na google. Ale i základní jednoduché funkce jako třeba plot() mají desítky parametrů a žádná knížka není schopná dát vyčerpávající popis, což nás vrací k dokumentaci. Tedy bez angličtiny to moc nejde.

Ta dobrá zpráva je, že k RStudiu není potřeba nějaká extra dokumentace. Studio je dobré v lepší uživatelské interakci se soubory, grafy, prostředím, helpem a jednodušší editací, ale všechno se stejně ovládá přes R, takže cokoliv člověk umí v R, bude automaticky fungovat i v RStudiu.

Pro napsání komentáře se musíte přihlásit.