Zdravím všechny, mám dotaz ohledně této úpravy zlomku. Pokud je to příliš triviální příklad tak se omlouvám, ale vrtá mi hlavou.

Dnes se učitel na přednášce dostal k lomeným funkcím a provedl tuto úpravu pro lepší zobrazení. Otázka zní jakou úpravu použil na příklad ze začátku? To "roztržení zlomku", které následovalo chapu, ale ten začátek ne.

✓   Téma bylo vyřešeno.
Marcel T.

Marcel T.

01. 10. 2019   15:11

2 odpovědi

Pavel M.
Pavel M.
01.10.2019 07:16:19

Zdravím,

z prvního výrazu se na výraz třetí můžeš dostat více způsoby. Jeden, kterej je na obrázku je ten, že vlastně napíšeš jedničku jinak než "1" a to tím způsobem, aby to šlo "hezky roztrhnout". Ve jmenovateli máme x-2 a tak by bylo fajn mít v čitateli taky x-2...jenže my tam máme x+1. Takže napíšeme do čitatele x-2 (to jsme chtěli) a ještě přičteme trojku, aby se nám ten výraz nezměnil, tudíž tam bude výraz x-2+3....(x-2, aby nám to korespondovalo s jmenovatelem a plus trojka, abychom nezměnili ten výraz oproti počátečnímu čitateli)

Pokud ti tenhle způsob nesedí ještě ty výrazy můžeš vydělit. Vyjde to samé.

Případně můžeš zkusit postup stylem...máme výraz x+1 a chceme x-2... dobře, jak se dostanu z x+1 na x-2? Odečtu trojku. Nemůžu si ale jen tak odečíst trojku, tak ji zase přičtu. Budu mít. x+1-3+3...což je x-2+3 a jsme tam, kde jsme byli :)

Dává to trošku smysl? :)

Marcel T.
Marcel T.
01.10.2019 15:11:37

Dává, díky moc za objasnění! :)

Pro napsání komentáře se musíte přihlásit.